Bæredygtighed og de “grønne” mursten

Bæredygtighed og de "grønne" mursten

Strøjer Tegl har opdelt produktionen af bæredygtige mursten i to områder –
CO2 neutral produktion med biogas i Green Line og genanvendelse af mursten i Recycling

Green Line


Her er 7 grønne og bæredygtige mursten. Hvilken der er mest grøn er et spørgsmål om definitioner, men af udseende er det stenen til venstre, som symboliserer de nye mursten fra Strøjer Tegls Green Line. Her er alle mursten CO2 neutralt produceret med certificeret grøn vindmøllestrøm og biogas og dermed oplagte valg til det klimavenlige og bæredygtige byggeri, der fokuserer på en lav CO2 udledning. Alle Strøjer Tegls produkter kan produceres i en Green Line version, hvor de er CO2 neutralt produceret med biogas. Men da biogas – indtil videre – er en del mere bekostelige end naturgas, kommer Green Line murstenene med en mérpris.

 

Recycling

Genbrug og genanvendelse af mursten. Forskellen på genbrug og genanvendelse er, at ved genbrug, bruger man murstenen igen som den er. Ved genanvendelseknuser vi brugte mursten og blander dem op med frisk ler og laver en ny mursten. Og hvor der er en række begrænsninger for de genbrugte mursten i forhold til antal og tekniske specifikke specifikationer, så lever de nye mursten, indeholdende genanvendte mursten, op til alle gældende tekniske specifikationer og CE mærkninger. Samtidigt fås de i en Green Line version brændt på CO2 neutral biogas. Det betyder, at mursten i praksis kan bruges, genbruges og genanvendes nærmest uendeligt og sætter dermed nye standarder for Life Cycle Analysis og det bæredygtige byggeri.

 

ReBrick


ReBrick er en ny produceret mursten i Strøjer Tegls Recycling serie og er tilsat genanvendte og knuste mursten, som tilsættes i stedet for sand for at regulere murstenens størrelse, således de overholder de gældende standarder. Det betyder, at skal man nedrive en bygning kan mursten fra den eksisterende bygning knuses og genanvendes i de nye mursten til den nye bygning. På den måder lever den gamle bygning videre i den nye, helt bogstaveligt. Det er både godt for miljøet, for økonomien og en god historie. Det kalder vi ReBrick.

 

ReWall


ReWall er en ny produceret mursten i Strøjer Tegls Recycling serie og er tilsat genanvendt og knust murværk. Ikke alle murede bygninger kan skilles ad, således at murstenene kan renses og genanvendes. Derfor har Strøjer Tegl udviklet en metode til at genanvende både mursten og mørtel i de nye mursten. Det betyder, at skal man nedrive en bygning kan mursten fra den eksisterende bygning knuses og genanvendes i de nye mursten til den nye bygning. På den måde giver en udtjent væg af mursten liv til en ny. Fra væg til væg. Det kalder vi ReWall.

ReWaste

ReWaste er en ny produceret mursten i Strøjer Tegls Recycling serie og er tilsat forskellige genanvendte og upcyclede affaldsprodukter, som tilsættes i stedet for sand for at regulere murstenens størrelse, således de overholder de gældende standarder. Det kan være genanvendt og upcycled Rockwool eller f.eks. knust sanitet som håndvaske og toiletter. ”What a waste”, siger man på engelsk, hvis man kasserer ellers brugbare materialer. Hos Strøjer Tegl mener vi, at det er en god idé at upcycle affald til nye produkter. Det kalder vi ReWaste.

Pure One

Pure One er en mursten i Strøjers Tegls Green Line serie og er unik ved kun at indeholde én råvare: nemlig 100% ren dansk ler. Når leret graves op af den danske jord, varierer den meget i sin konsistens, fra magert ler til fedt ler. Dette påvirker størrelsen på murstenene, når de tørres og brændes. Når man kun har én råvare, som er et 100% naturprodukt og ikke tilsætter noget andet, så kræver det en ekstraordinær og grunding forarbejdning. Dette er for at sikre en homogen lerblanding, så murstenen efterfølgende passer i størrelsen og lever op til alle krav. Til gengæld har man et unikt og bæredygtigt byggemateriale, en mursten med kun én råvare. Det kalder vi Pure One.

CO2 neutral

CO2 neutralt producerede mursten kan produceres på forskellige måder. Den mest populære og den mest økonomiske er produceret og brændt på traditionel vis, men på grøn og CO2 neutral biogas. Men det er også muligt at producere mursten med grøn vindmøllestrøm i en særlig mikrobølgeovn og på den måde reducere forbruget af gas. Denne teknologi er dog stadig under udvikling, og Strøjer Tegl er med helt fremme i forskningen og udviklingen af denne teknologi med fokus på elektrificeringen. Det kalder vi CO2 neutral produktion.

700 år gammel mursten

Gammel mursten, ca. 700 år gammel – men den opfylder stadig sin funktion helt perfekt. En fantastisk egenskab ved mursten er en næsten uendelig lang levetid, og i manges øjne bliver mursten bare smukkere og smukkere med tiden. Udfordringen ved gamle mursten er, at vi ikke kan producere dem eller garantere at kunne levere dem. Men vi kan lave nogle nye som kan holde utroligt mange år og på den måde med tiden blive til gamle mursten. Det kalder vi design for recycling.

Særlige leveringsbetingelser

Disse varer er ikke lagervarer, men produceres kun til ordrer. Kunden har aftagerpligt på
bestilt mængde. Leveringstid oplyses fra gang til gang.
Bestillingsmængde: minimum 100.000 sten.
Leveringsplan aftales pr. projekt. Ved overskridelse af
planen afholder kunden omkostninger til ekstern
oplagring. Strøjer Tegl forbeholder sig ret til fakturering
af den samlede ordre, ved overskridelse af leveringsplanen.

X