StrojerTegl_Logo_Pos_2023

en del af egernsund wienerberger

GODE RÅD TIL VALG AF MURSTEN

At vælge mursten til dit nye hus er en stor beslutning. Det er ikke bare et element, du skifter ud, når du har brug for forandring. Derfor giver det mening at bruge lidt tid på at vælge den helt rette mursten.
Valget af mursten er også med til at understrege dit personlige udtryk og dit individuelle hjem.
Her vi giver gode råd til hvordan du kan blive helt sikker i dit valg af mursten.

Se vores mursten i virkeligheden

At vælge mursten er en stor beslutning. Det kan være svært at forestille sig, hvordan huset vil se ud, hvis du kun har set et billede af murstenen eller står med en enkelt sten. Grundet GDPR-regler må vi ikke oplyse adresser på andre nybyggere, der har bygget med vores mursten. Her er derfor et par gode tips til, hvordan du alligevel kan blive bekræftet i dit valg:

Instagram

Instagram er et godt sted at starte, hvis du vil ud at se murstenen i virkeligheden og finde frem til andre husbyggere, som har bygget med vores mursten. Du kan søge efter hashtagget #strøjertegl, og har du forelsket dig i en bestemt mursten, kan du søge efter navnet – for eksempel #kingwood.

Showroom og udstillinger

Besøg vores showroom og udstillinger, hvor du kan opleve vores mursten og få råd og vejledning.

Teglparken

Du kan også finde vores mursten i Teglparken i Vejle, hvor de står opført som mure. Det kan være givtigt at se murene i forhold til hinanden og i lidt større skala end en prøvetavle. Der kan du også se, hvad dine favoritter hedder.

Typehusfirmaerne

Hos typehusfirmaerne kan du se prøvetavler af den enkelte mursten, der er opmuret i et par rækker, så du kan se stenens nuancer. Dit typehusfirma kan måske også guide dig til prøvehuse med bestemte mursten.

5 gode råd til valg af mursten

1

Start med at kigge på, hvad du umiddelbart kan lide. Kør gennem forskellige nybyggerkvarterer for at finde ud af, om det skal være lyst eller mørkt? Vil du have kontrast på farverne eller mere et tone-i-tone-look? På den måde får du snævret valgmulighederne ind.

2

Fugerne udgør omkring 23% af murværkets overflade og påvirker derfor helheden markant. Fugens farve spiller især en stor rolle for det samlede udtryk. Den samme mursten kan se vidt forskellig ud afhængigt af, om du vælger en lys eller mørk fuge. Brug derfor tid på at vælge den rigtige fugefarve, der giver murstenen det udtryk, du kan lide.

3

Hvordan ser nabohusene ud? Det betyder også noget for indtrykket af farve og flow på dit hus.

4

Det er fint at lade sig inspirere af moden, men det er vigtigt at være tro mod det, du kan lide. Mærk efter, hvad der taler til dig. De fleste nybyggere bygger kun hus én eller få gange i deres liv. Det kræver, at du sætter dig godt ind i sagerne og stoler på din egen smag.

5

Som ved andre store beslutninger: Hast ikke noget igennem. Følelser og mavefornemmelse er vigtige pejlemærker, når du skal vælge mursten til dit unikke hus.

Oftest stillede spørgsmålHer finder du svarene på de oftest stillede spørgsmål om mursten

HVAD ER BLØDSTRØGNE MURSTEN?

Blødstrøgne mursten er den arketypiske danske mursten. Den blødstrøgne mursten presses ud igennem en form uden bund og vil have den ikoniske slamkant. Blødstrøgne mursten har et let rustikt udtryk. Den blødstrøgne mursten er den meste solgte mursten.

Mursten består af ler, vand og sand og brændes ved høje temperaturer. Når leret er brændt, kaldes det tegl. Tegl har været et kendt byggemateriale siden oldtiden. Leret til mursten graves op fra lergrave. Der findes to typer ler til fremstilling af mursten:

Blåler – der bliver til gule mursten

Rødler – der bliver til røde mursten

Blåleret er det nederste lerlag og indeholder meget calciumcarbonat. Det røde ler derimod er det øverste lerlag og indeholder mere jernoxid.

Lerforekomster i Danmark har ligget i jorden i mindst 15.000 år.

Ler er et unikt og levende materiale, og når leret bearbejdes og brændes, kan farven variere svagt. Det er det, der giver teglsten liv og et imponerende farvespil og gør netop din mursten til noget helt særligt. Alle blødstrøgne og håndstrøgne mursten er unikke, og der findes ikke to mursten, som er ens.

Prisen på vores blødstrøgne mursten varierer, men uanset hvad du vælger, vil det ikke være murstenen, der springer budgettet.

Der skal i gennemsnit bruges 66 mursten pr. kvadratmeter. Der går derfor omkring 10.000 mursten til et hus på 151 kvadratmeter.

I dit samlede budget, hvis vi tager udgangspunkt i et typehus til 2 mio. kroner, vil udgiften til mursten kun være mellem 2-4 procent. Murstenen er dog det første, du lægger mærke til, når du kommer hjem, og det sidste du ser, når du tager hjemmefra. Desuden er murstenene på facaden blivende og i modsætning til køkkenet, er det ikke noget, du skifter ud igen, hvis du trænger til fornyelse. Derfor vil vores råd altid være, at du vælger den mursten, der bidrager med lige netop det udtryk, du kan lide og drømmer om, da det meget sjældent vil være prisen, der afgør det.

Tegl er et holdbart og slidstærkt materiale, der kan tåle al slags vejr og stadig bliver ved med at stå smukt i flere hundrede år.

Korrekt udført murværk i tegl kræver kun lidt eller slet ingen vedligeholdelse. Vi anbefaler, at du laver en grundig gennemgang af dit murværk hvert 3.-4. år, hvor du ser efter revner og utætheder.

Hvorfor vælge mursten

Ler er et unikt og levende materiale, og når leret bearbejdes og brændes, kan farven variere svagt. Det er det, der giver teglsten liv og et imponerende farvespil og gør netop din mursten til noget helt særligt. Samtidig er tegl et holdbart og vedligeholdelsesfrit materiale, der kan tåle al slags vejr og stadig bliver ved med at stå smukt i flere hundrede år.

Mursten er et 100 procent naturmateriale, der består af naturens egne råvarer – ler, vand og sand. Mursten er et råt naturprodukt, der kan stå ude i al slags vejr og kun bliver smukkere med tiden. Af samme årsag er tegl ofte også arkitekternes foretrukne valg til facaden.

Ikke to mursten er ens, og udtrykket på murstenen ændrer sig over tid. Mursten patinerer smukt, og det tilfører sjæl og charme til huset.

En murflade ændrer sig efter årstiderne og vil opleves forskelligt afhængigt af, om der er solskin, regnvejr, tåge, frost, rim eller gråvejr. I Danmark har vi bygget med mursten i flere århundreder, og materialet er skabt til det danske klima.

Når du som husbygger vælger at bygge med mursten, kan du forvente, at:

Du får et levende murværk, som ændrer udseende afhængigt af vejret.
At murstenen aldrig vil være 100 procent identisk med et andet hus med samme sten, da hver brænding er unik. Det er dit hus, og det er en del af charmen ved naturlige materialer.
At murværket patinerer over tid, uden at det har betydning for levetiden.

Et slidstærkt og holdbart materiale

Når du bygger et murstenshus, får du ikke kun en smuk facade. Mursten er nemlig først og fremmest kendt for dets lange holdbarhed.

Ler har ligget i jorden i Danmark i mindst 15.000 år, og gennem alle disse år har regnvand udvasket alt opløseligt materiale i leret. Når leret formes og brændes, opnår murstenen en meget lang levetid, der ikke overgås af andre traditionelle byggematerialer.

Brændingsmetoden sikrer, at murstenene er farvebestandige og modstandsdygtige over for det danske vejr. Det betyder helt konkret, at de er frostfaste, udelukker fugtgener og har en høj isoleringsevne over for varme, kulde og lyd.

Desuden afgiver en ubehandlet mur hverken forurening eller allergifremkaldende stoffer.

En anden fordel ved at vælge et murstenshus er, at du undgår af skulle bruge tid og penge på vedligeholdelse.

Har du brug for hjælp?

Eller har du spørgsmål?

Så er du velkommen til at kontakte os på telefon 7444 2540 eller du kan kontakte dit foretrukne husbyggerfirma direkte.

Home | Gode råd